Mi történt? BMVF – 1. rész – Alapok

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke 2020. november 13-án a járványügyi intézkedések leple alatt lecserélte az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának jelentős részét és a felügyelő bizottság elnökévé Varga Gusztávot. Azt a Varga Gusztávot, aki még idén szeptemberben is „az ötvenes évek stílusában ajnározta Simonka Györgyöt„, azt a Varga Gusztávot, aki boldogan mosolygott az akkor már vádemelés alatt álló Simonka György mellett, miközben ugyanaz a szervezet ugyanolyan kitüntetésben részesítette őket, ahogyan kitüntettek sok más, Simonka köreihez köthető embert is (pl. Krisztován Annát vagy Ruck Mártont). Hogy ez miért problémás sokszorosan is, azt próbáljuk meg jelen sorozatunkban bemutatni.

 

Fotó: Facebook.com

 

A Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft-t (akkor még kissé más néven) 2012-ben alapította a Békés Megyei Önkormányzat. Valószínűleg nagyon sietősre sikerülhetett az alapítás, hiszen az alapító közgyűlés eredeti napirendjében nem terveztek erről tárgyalni, így az alapítás környékéről az egyetlen rendelkezésre álló, nyilvánosan, online elérhető közgyűlési határozat egy hónappal későbbi, amikor módosítják az alapító okiratot.

 

Az alapításkor a cég ügyvezetője a szarvasi Petényi Roland volt (2012. júniusa és 2015. áprilisa között), őt Kraller József követte 2018. szeptemberéig, végül a jelenlegi ügyvezető, Balogh László Csaba vette át a céget. Ezeknek a váltásoknak a jelentőségéről még fogunk beszélni: sorozatunk második részében.

 

A felügyelőbizottság tagjainak a névsora is érdekesen alakult az évek során.

2012-ben Gajda Mihály, Sára Csaba Károly, valamint Tolnai Péter került kinevezésre, amelyet 2013-ban hosszabbítottak is mindhármuk esetében. 2015 elején azonban történt némi csere, Tolnai Péter maradt, Sára Csaba Károlyt és Gajda Mihályt Hamza Károly és Ruck Márton váltotta. A 2018-as kinevezések idén áprilisban lejártak, Zalai Mihály azonban csak most, novemberben gondoskodott új felügyelőbizottságról, ezért a cég vélhetően Alapszabály és törvényellenesen működött idén április és idén november között (az elérhető Alapszabály nem tartalmaz olyan kitételt, amely szerint külön döntés hiányában a korábbi felügyelőbizottsági tagok megbízatása automatikusan hosszabbodna). Az új, Zalai Mihály által kinevezett FEB-tagok a már említett Varga Gusztáv, Hodálik Pál szarvasi Fideszes-politikus, Kónya István Fideszes gyulai alpolgármester, Tolnai Péter veterán Fideszes megyei képviselő és Földesi Mihály, a Mi Hazánk képviselője.

 

Ebben a sorozatban több oldalról fogom vizsgálni a céget. Először az ügyvezetőket fogom bemutatni, ezt követően a FEB-tagokat, végül pedig ki fogok térni a cég által folytatott tevékenységekre, két részletben. Gyertek velem!

 

Borítófotó: behir.hu

 

Ha Te sem értesz azzal, hogy Varga Gusztáv legyen a Békés Megyei Vállalkozási- és Fejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke, az egész, frissen kinevezett felügyelőbizottság visszahívásáért a petíciót itt tudod aláírni:

 

https://peticiok.momentum.hu/hivjak-vissza-varga-gusztavot

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.