OLAF-vizsgálatban érintett NER-lovag nyert közbeszerzést Orosházán

Az Orosházi Sztorik szúrta ki, hogy Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán a járványhelyzet alatti jogkörével élve kihirdette, hogy a „Rendezvényszervezés TOP-5.3.1-16-BS1-2017-00004” pályázat rendezvényszervezési feladatainak nyertese a KEIOK Kft.

Amit erről a cégről érdemes tudni, hogy ügyvezetője az a Dr. Várnai Tamás, aki ismert NER-lovagként már többször megjárta a magyar sajtó korrupció-kutatás iránt érdeklődő részét.

Dr. Várnai Tamás volt az ügyvezetője az első Orbán-kormány idején magát közbszerzéseken szénné nyerő Ezüsthajó Kft-nek.

Az Ezüsthajó körül volt minden:

  • a Külügyminsztérium kormányzati géppel ingyen reptette a cég munkatársait külföldre, hogy aztán a cég kiszámlázza az útiköltséget a külügynek (az meg amilyen hülye, ki is fizesse nekik),
  • rendőrségi akció a cég irodáiban,
  • bírósági felszólítás, mert nem adtak le mérleget,
  • már önmagában az korrupciógyanúra ad okot, hogy pl. 2000-ben az Ezüsthajó és a vele – Káel Csaba révén – szoros személyi összefonódásban álló Happy End Kft. az Országimázs Központ által kiírt közbeszerzések több, mint 93%-át vitték
  • az Ezüsthajó készítette a pénzügyi botrányba fulladt Bánk Bán filmet is, amelynél a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium végül 70 milliót nem volt hajlandó kiutalni, valamint több mint 160 milliót vissza kellett követelnie szabálytalan elszámolás miatt. A Minisztérium a visszafizetésről végül megállapodni se nagyon tudott az Ezüsthajóval, egyszerűen azért, mert még kapcsolatba lépni se tudtak velük.

Csak hogy ne legyen kétségünk Várnai Tamás NER-beágyazottsága iránt: Várnai nemrég még a nyugodtan propagandaadónak tekinthető TV2 igazgatósági tagja volt.

Maga a KEIOK Kft. sem tiszta – ahogy azt Dávid Zoltán is egy 3 másodperces Google-kereséssel megállapíthatta volna.

A legnagyobb, a KEIOK-hoz kapcsolódó botrány az egy csatornafejlesztési beruházási program PR-tevékenységére kiírt, mintegy fél milliárd forintos pályázatcsomag volt, amellyel a kapcsolatban OLAF-nyomozás indult. Az OLAF végül azt állapította meg, hogy a kérdéses pályázatoknál korlátozott volt a verseny (a pályázatok elsöprő többségét Várnaihoz kötődő cégek nyerték el), az OLAF javasolta az Európai Bizottságnak, hogy szerezze vissza a szabálytalanul felhasznált pénzeket. Az ügy magyar nyilvánosság előtti feltárását főként a Direkt36 és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő végezte.

Az OLAF vizsgálat eredménye ráadásul kifejezetten friss: idén novemberben lett nyilvános.

Magának a pályázatnak a kiírását itt lehet megtekinteni. Szóval a sokszorosan korrupciós botrányba keveredett, OLAF által elmarasztalt pályázatban magát szétnyerő, budapesti Várnai fogja az orosháziaknak tanítani az orosházi lokálpatriotizmust.

Csak hogy most se maradjunk Simonka-szál nélkül, a pályázatban Orosháza konzorciumi partnere Simonka György zsebszervezete, a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesülete. A Jövő Építők TDM „áldásos” tevékenységéről érdemes megnézni a K-Monitor adatbázisát, egyébként aki egy kicsit is követi Simonkáék 10 éves ámokfutását, annak már nem kell bemutatni a közhasznúnak csúfolt egyesületet. (Akinek mégis kellene: az egykor Pusztaottlakán bejegyzett egyesület egyik képviselője Gábriel Pálné, aki nagyjából minden Simonkához köthető cégben megfordult valamilyen minőségben és aki információnk szerint a Simonka-per egyik vádlottja)

Itt egy kérdés marad: WTF? Ez különösen azért aktuális kérdés, mert a KEIOK ajánlata magasabb volt, mint a projektben eredetileg rendelkezésre álló fedezet, így ha Dávid Zoltán nem biztosít saját hatáskörben többlet-önerőt, a közbeszerzési eljárás eredménytelennek minősült volna, tehát megúszni ezzel a céggel és igazolhatóan problémás üzleti körrel a kapcsolatot egy teljesen sima ügy lett volna. De Dávid Zoltán biztosított (ráadásul a 2021-es költségvetés fejlesztési hitel terhére).

Szóval: WTF? Ezt a kérdést – jelen bejegyzés linkjét mellékelve – a mai napon el is küldöm Dávid Zoltánnak.

Borítókép: hvg.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.