Mi történt? BMVF – 4. rész – Könyvvizsgálat

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke 2020. november 13-án a járványügyi intézkedések leple alatt lecserélte az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának jelentős részét és a felügyelő bizottság elnökévé Varga Gusztávot nevezte ki. Azt a Varga Gusztávot, aki még idén szeptemberben is „az ötvenes évek stílusában ajnározta Simonka Györgyöt„, azt a Varga Gusztávot, aki boldogan mosolygott az akkor már vádemelés alatt álló Simonka György mellett, miközben ugyanaz a szervezet ugyanolyan kitüntetésben részesítette őket, ahogyan kitüntettek sok más, Simonka köreihez köthető embert is (pl. Krisztován Annát vagy Ruck Mártont). Hogy ez miért problémás sokszorosan is, azt próbáljuk meg jelen sorozatunkban bemutatni.

Ahogy a 3. részben bemutattam, a felügyelőbizottsági tagok személye vethet fel kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mennyire garantált a cég felügyelete. Szerencsére a cégnek van és volt könyvvizsgálója. Nézzük meg őket!

A BMVF Kft. könyvvizsgálója

2012: Krizsán Katalin

2013-2019: Vascán Anikó

Mielőtt belemennénk a könyvvizsgáló személyébe, érdemes megjegyezni, hogy a BMVF alapításakor a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a Fideszes Farkas Zoltán volt, aki a Fideszes Domokos Lászlótól vette át a stafétabotot, amikor őt az Állami Számvevőszék elnökévé választották.

Ennek fényében érdemes megvizsgálni azt, hogy mivel foglalkozik most Krizsán Katalin. Nos, Krizsán Katalin – akit azóta Kátai-Krizsán Katalinnak hívnak – az Állami Számvevőszék gazdasági igazgatója.

2013-ban a könyvvizsgálói feladatokat átvette az Adó-Reál Pénzügyi és Szolgáltató Kft. vette át.

Az Adó-Reál Pénzügyi és Szolgáltató Kft. tulajdonosa, egy harmadik személy mellett pedig nem más, mint… Kátai-Krizsán Katalin (és sokáig Farkas Zsolt (anyja neve: Krizsán Katalin)). Tavaly novemberig biztosan.

2016-tól a könyvvizsgálatot egy bizonyos Vascán Anikó látja el, aki nem más, mint az Adó-Reál harmadik tulajdonosa (volt 2016. május 12-ig) – Kátai-Krizsán Katalin és Farkas Zsolt (anyja neve: Krizsán Katalin) mellett. Vascán a részesedése megválása óta a BMVF Kft. személyében felelős könyvvizsgálója.

Mai bejegyzésem ilyen kurta lett, de felügyelőbizottság tagjainak üzenem, hogy most már tényleg csak egy picurkát kell várni, hogy megtudják, milyen iratokat kell rohamtempóban kikérniük.

Leave a Reply

Your email address will not be published.