Neked mennyit érne meg egy szuper nap a családoddal? És ebből mennyit tudsz magadnak megengedni?

Minden kapcsolat csak közös élményekkel tartható jó egészségben. Közös élmények nélkül egy kapcsolat legjobb esetben csak vegetál és ez alól a családi kapcsolatok sem jelentenek kivételt. Persze a közös élmények sokfélék lehetnek a közös tanulástól a közös sportélményen keresztül, a közös kiránduláson át egészen a nehézségeken való együttes átlendülésig. Ahogy a közös kulturális élmény is.

De egyenlő a hozzáférésünk közös kulturális kincseinkhez? Egy Békés megyei átlagcsaládnak ugyanakkora esélye van közös kulturális kincseink élvezete által történő családi élményszerzéshez, mint egy budapestinek? Nem. A mai bejegyzésemben ezt fogom bizonyítani.

Te egy havi fizetésed hány százalékát adnád azért, hogy eltölts a családoddal egy olyan napot, amelyen az alábbi programokon veszel részt?

– Országház megtekintése

– Budai Vár meglátogatása

– Tropicarium meglátogatása

– Egy ebéd

– Egy fagyi

Kérlek válaszold meg a kérdést, most. Hány százalékát?

Elmondom, hogy egy két gyerekes tótkomlósi családnak hogyan alakulna egy ilyen nap.

Ha vonattal mennek, legkésőbb 05:53-kor indulnak a tótkomlósi vasútállomásról. A 4 tagú család teljes jegyára 9 243 Ft, családi- és diákkedvezmény igénybevételével. Ezesetben 9:50-re vannak Budapesten, egyszeri, mezőtúri átszállással. A nap teljes kihasználása érdekében valószínűbb, hogy a 4:53-as vonattal fognak menni.

Budapestre érkezve csoportos napijegyet vesznek a budapesti tömegközlekedésre 3 300 Ft-ért.

Szerencsére a Keletibe érkeznek, ami azért tájékoztató táblákkal jól el van látva, a Nyugatiban ennél sokkal nehezebb dolguk lenne. Ha megtalálták, merre kell menni, elutaznak az Országházhoz. Négyőjüknek a belépője összesen 6 720 Ft-a kerül.

Fotó: Pixabay

Az Országházban végezve átutaznak a Budai Várba. Ott a gyerekek kedvéért 6 000 Ft-ért megnézik a labirintust.

Eddig az otthonról hozott szendvicseket tolják, de ideje végre ebédelni. A gyerekek mekiznének, hiszen Tótkomlóshoz legközelebb Szegeden vagy Békéscsabán van ilyesmire lehetőségük. Átutaznak a Camponába, a két gyerek egy-egy Happy Meal-t, apa egy nagy Big Mac menüt, anya egy cézársalátát tol, összesen 5 050 Ft-ot fizetnek.

Eztán meglátogatják a Tropicariumot. A belépő 8 800 Ft.

Fotó: Pixabay

A jó időre tekintettel a Tropicarium után még esznek egy fagyit. Anya-apa 3-3 gömböt, a gyerekek 2-2 gömböt esznek. 3000 Ft-ot fizetnek a 10 gömb fagyiért.

Visszautaznak a Keletibe, majd hazamennek. A hazaút is 9 243 Ft-ba fog kerülni. 17:10-kor legkésőbb el kell indulniuk, ez az utolsó olyan vonat, amivel még aznap hazaérnek. Így 21:05-re érnek haza. Remélhetőleg Mezőtúron nem késik le a csatlakozást.

A 3 látnivalót és az ebédet tehát összesen (Budapesten belüli utazással együtt) 7 óra alatt kell megejteniük.

Fotó: Pixabay/Ambrust Anna

A családnak a kiruccanás összesen 51 056 Ft -ba került, ami a békéscsabai (!) átlagkereset 21 %-a, a garantált bérminimumnak pedig harmada, azaz 35%-a. Te odaadnád-e a fizetésed több, mint harmadát egyetlen jó napért a családoddal? És meg tudnád engedni magadnak?

Budapest, a Parlament, a Budai Vár közös kincseink. Mégis, a legtöbb vidéki család számára élvezetük elérhetetlen.

A valóság az, hogy egy középosztálybeli, akár diplomás szülők családjai számára is évente egyszer, sőt, sokszor mindössze párévente elérhető egy ilyen nap. A legtöbb budapestinek ez egy könnyen elérhető, átlagos nap. Nem hajt a tatár. Ha most szombaton nem fér bele a Tropicarium, majd jövő hónapban belefér. Nekik nem, hiszen csak az utazás több mint 20 ezer forintba kerül a teljes családnak.

Most, a pandémia idején szerintem jobban át tudjuk látni, milyen lehet így élni: hogy nincsen szabadon választható kulturális lehetőség karnyújtásnyi távolságra.

Nem csak Budapestről van szó. Ugyanilyen ritka elérni egy 30Y koncertet. Egy Margaret Island koncertet. Egy Ákos koncertet. Mert ami koncert elérhető, az az, amit az önkormányzat „lehoz”. És az önkormányzatok csak haknikat fognak tudni lehozni. Minél kisebb önkormányzat, annál rosszabb haknikat. Ha koncertezni akarunk, utazni kell és szállást kell kivenni.

Szerinted mit tudunk tenni annak érdekében, hogy vidékről, az ország – Budapesthet képest – túlszéleiről elérhetőbb legyen az élmény, a kultúra, a közös kincseink?

Hamarosan megválaszolom, hogy szerintem mit tehetnénk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.