Rablóprivatizáció – A Fidesz megágyaz a lakásmaffiának

Böröcz László ma reggel egy egészen elmebeteg törvényjavaslatot adott be. Lényegében lehetőséget biztosítana bérlőknek arra, hogy 15-30%-os áron megvegyék az önkormányzatoktól a lakást, amit bérelnek. Ezt nem lehet másnak nevezni, mint rablóprivatizációnak. Mai bejegyzésemben bemutatom, mit művel a kormány ezzel a javaslattal.

  1. A mostani bérlők közül, akinek van némi félretett pénze vagy képes hitelt felvenni, meg fogja vásárolni a lakást az önkormányzattól. Amivel önmagában nem lenne gond, csakhogy az önkormányzatok nem kerülnek kárpótlásra az elvesztett vagyon miatt, így brutálisan csökkenni fog azoknak a lakásoknak száma, amelyeket az önkormányzatok rászoruló családoknak ki tudnak adni. Azaz ha valaki bajba kerül, hiába segítene az önkormányzat, nem fog tudni. Nem lesz miből.
  2. A volt bérlőktől a lakásokat a (jellemzően kormányközeli) befektetők fel fogják vásárolni még mindig a piaci ár alatt, így a volt bérlők rövid távon ugyan pénzhez jutnak, de hosszú távon mindenki lakhatása nehezedik, mert nagy, kormányközeli ingatlanosoknál koncentrálódik a lakásállomány.
  3. A lakások egy részét pedig – a lakásmaffiát erősítve – egyenesen a bérlők alól fogják kivásárolni: a befektetők a lakás árának töredékét felajánlják készpénzben a bérlőknek, ha azok megvásárolják az önkormányzattól, és továbbadják nekik a lakást. Így ezek a bérlők is drágább lakhatás után nézhetnek, amit a befektetőktől kapott pénzből csak ideig-óráig tudnak finanszírozni.

Felmerül a kérdés, hogy miért tenne ilyet a kormány, amikor világosan látszik, hogy ezzel a haverokon és pár szemfüles befektetőn kívül mindenki rosszul jár, és visszafordíthatatlan károkat okoz a lakhatásban.

A válasz egyszerű: így próbálják meg bebiztosítani a fideszes potentátok budai várbeli lakásszerzéseit, ezzel azonban a teljes országban veszélyeztetik a rászorulók lakhatását.

A kormánynak semmi sem drága ha a haveroknak kell jó befektetéseket juttatni, akár a fiatalok vagy a rászoruló családok otthonait is beáldozza érte.

Csak néhány név (a teljesség igénye nélkül), hogy ki fogja magát szénnényerni ezen a lehetőségen:

– Bayer Zsolt kormánypárti publicista

– Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

– Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese

– Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Lázár János vadásztársa, a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke,

– Kuna Tibor, kormányközeli üzletember

A bejegyzés a Momentum szakpolitikai munkacsoportjainak szakértői véleménye alapján készült.

A nyertesek listáját pedig Orosz Anna, a Momentum alelnöke gyűjtötte ki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.