A média felelőssége – Nyílt levél Nánási János főszerkesztőnek

Nem értem kell velem szemben korrektül eljárnod. Az olvasóidért. Főszerkesztőként társadalmi felelősséget viselsz, amit sem politikai, sem személyes okokból nem tehetsz félre. Megtetted. Megtetted és ennek következménye van.

Mindig megvolt a véleményem arról, hogy az orosházi önkormányzat tulajdonában lévő orosházi média hogyan viselkedik a politikai szereplőkkel már évek óta. Ezt a véleményemet soha nem titkoltam előtted, de soha nem is csináltam ügyet belőle. Elfogadtam, mint adottságot, egy olyan adottságot, amelyen majd csak a politikai vezetés váltása után tudunk változtatni. Most viszont túl messzire mentetek.

Egy kettősinterjúban egyeztünk meg. Ahogy a szóbeli megegyezésünknek az is része volt, hogy jóváhagyott képek fognak rólam kikerülni. Ezt nem azért kérem, mert hiú vagyok, hanem mert tapasztalt. Tudom, hogy milyen könnyen készülnek rólam olyan fotók, amely egyesekből kihozzák a legrosszabbat, legméltatlanabbat.

Mielőtt a frontpolitikai terepre léptem, az egyik legnagyobb visszatartó erő az volt, hogy tudtam: a külsőmbe iszonytosan, durván és megalázó módon bele fognak állni. Bele fognak állni politikai trash-oldalak, ellenségesen fellépő választók, sőt, rosszabb napjaikon politikai ellenfelek is. Fel kellett tennem a kérdést: együtt tudok-e élni azzal, hogy lesznek majd, akik a nőiességemben való megszégyenítéssel akarnak lehúzni? Sokáig gondolkodtam a válaszon és arra jutottam, hogy igen. Együtt tudok.

De te nem egy politikai trash-oldalt vezetsz, hanem egy köztulajdonban álló helyi médiacéget. Nem egy politikai trash-oldalért vállalsz felelősséget, hanem olyan médiumokért, amelyeknek felelősséget kell vállalniuk a közbeszéd minőségért, felelősséget kell vállalniuk a társadalomért.

Ezt a felelősséget rúgtad ki a Marsig tegnap, amikor nem tisztelted a megállapodásunkat. Megkaptátok tőlem a jóváhagyott fotókat és még véletlenül sem azokat használtátok.

János, te nem vagy hülye. Tudtad nagyon jól, ha előnytelen képekkel közlitek a tudósítást, akkor belém fognak állni. Durván, megalázó és méltatlan stílusban fognak belémállni. Tudtad nagyon jól. Én is tudtam. Mindenki, aki elmúlt 3 éves, tudja, hogy egy kövér emberbe könnyű beleállni, bele is fognak állni, különösen ha nő. Arról nem is beszélve, ha politikus.

A kommentek… körülbelül olyan minőségűek lettek, amilyenre ilyen helyzetben az ember számíthat. Csakhogy ezeket a kommenteket nem csak én olvasom. Az, hogy nekem esetleg fáj, azt lássuk be… ki nem szarja le. Elég stabil az önbecsülésem és elég reális az önértékelésem ahhoz, hogy tartós törés nélkül túl tudjak lépni a fájdalmon.

Mégegyszer – és ez a fontos rész! – ezeket a kommenteket nem csak én olvasom. Hanem olvassák más nők is. Olyanok, akik hozzám hasonló cipőben járnak. Tovább megyek, olvassák kamaszlányok is, akik szintén hozzám hasonló cipőben járnak.

Nem engem hagytál cserben. Őket.

Mert az, amit te most tettél, az irántam való ellenszenven túl, más dolgokat is táplál: testképzavart, evészavart, öngyilkosságot. Felnőtteknél. Kamaszoknál. Gyerekeknél. Ugyanis azok a kommentek nem csak bennem fognak megalázottság-érzést kelteni, hanem nagyon sok olvasódban is.

Megkérdeztétek, hogy miért kiemelt témám a nők. Beszéltem családon belüli erőszakról, beszéltem arról, hogy elöregedés van a szülész-nőgyógyászoknál és az Országos Kórházi Főigazgatóság a legalapvetőbb adatokkal sincsen tisztában ahhoz, hogy az utánpótlásra legalább valami tervet tudjon készíteni.

Adok nektek még egy választ erre a kérdésre: azért is a nők az egyik kiemelt témám, hogy mielőtt egy nő közéleti szerepet vállal, esetleg azon gondolkodik, hogy elindulna egy választáson, ne kelljen neki azon gondolkodnia, hogy el tudja-e viselni az ezzel járó testszégyenítést. Legalábbis azon ne kelljen gondolkodnia, hogy el tudja-e ezt fogadni közpénzből fenntartott médiumtól, mert ilyen fel sem merülhet.

Valószínűleg nem lesznek következményei annak, amit tettél. Tiéd a főszerkesztői szék, tiéd a főszerkesztői szabadság. Enyém pedig annak a szabadsága, hogy kimondjam: te visszaéltél ezzel a szabadsággal és visszaéléseddel kárt okoztál nem csak nekem, hanem Orosházának is. Az ilyen visszaélések ideje lassan lejár. Ahogy azoké is, akik az ilyen visszaéléséket képviselni tudják.

A jóváhagyott fotók:

A fotók, amelyek közlése mellett döntöttetek:

Ami a tartalmat illeti: lesz kormányprogram a vizesedő házak problémájának a felszámolására. Lesz, mert egy éve lobbizok a Momentumnál érte.

Lesz válasz a munkaerőpiac problémáira is, mert évek óta azzal foglalkozom, hogy a munkáltatók a szükséges képességekkel rendelkező, helybeli munkavállalókkal találkozzanak, amikor meghirdetnek egy állást, és lesznek bejelentett munkahelyek, mert évek óta azt is készítjük elő, hogy hogyan tudjuk könnyebbé tenni a cégek helyzetét a szabálykövetésben és hogyan tudjuk garantálni azt, hogy azok a cégek tudjanak sikeresek lenni, akik betartják a szabályokat.

Lesz válasz a családoknak is, mert mind a közoktatás fejlesztésében, mind a helyi infrastruktúra fejlesztésében kiemelten kezeljük, hogy olyan szolgáltatások várják a családokat, amelyek segítik, hogy a családi élet valóban a családról szóljon, és ne a családtagok életének végeláthatatlan szervezéséről.

Lehet, hogy neked ezek nem fontos témák. Lehet, hogy azok. De tisztességtelen eljárásoddal ezekről vontad el a fókuszt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.