Szerelemféltés? A francokat!

Tegnap éjjel Szegeden megöltek egy fiatal párt. A mai napon megtalálták a 28 éves feltételezett elkövető holttestét Szanazugban, vélhetőleg saját magával is végzett. Sorra jönnek ki a cikkek ahol szerelemről, szerelemféltésről és hasonlókról beszélnek.

Könyörögve kérek mindenkit, hogy töröljük ki a szótárunkból ezt a kifejezést. A szerelem nem öl. A birtoklási vágy, az igen.

2020. március 8-án javaslatot nyújtottam be az orosházi képviselő-testület részére. A javaslatcsomag első pontja egy cikksorozat megrendelése volt, amelyben egy hat részes szponzorált tartalmat rendelünk a önkormányzati médiától amely a kapcsolaton belüli erőszak témáját járja körbe. A cikksorozat az alábbi részeket tartalmazta volna:

  1. A kapcsolati erőszak alapismeretei
  2. A kapcsolati erőszak pszichológiája, jeleinek korai felismerése
  3. Hová fordulhatnak és mire számíthatnak az eljárás során a kapcsolati erőszak áldozatai?
  4. Milyen jogai vannak az áldozatoknak?
  5. Mit tehet a környezet, ha kapcsolati erőszak gyanúja merül fel?
  6. Áldozatból túlélő – a kapcsolati erőszak feldolgozása és továbblépés, lehetőség szerint esetleírások

A testület Fideszes többsége még a napirendre vételt is leszavazta, beszélni sem voltak róla hajlandóak.

Aki egy kicsit is érdeklődik a kapcsolati erőszak kérdése iránt, az tudja, hogy az a tény, hogy valaki nem tud túl sokat a kapcsolati erőszakról: jelentősen növeli az áldozattá válás esélyét.

Ennek igen egyszerű oka van: a kapcsolati erőszaknak nagyon korán jelentkeznek az első jelei és ezek a jelek igencsak könnyen felismerhetőek az informált szem számára.

A legtöbben, akik aktívan foglalkozunk a kapcsolati erőszak kérdésével egy emberként sóhajtuttunk fel elkeseredve, amikor megláttuk a sajtóhírekben ezt a mondatot: „A férfi pár hete lakást bérelt ugyanabban a Petőfi sugárúti társasházban, ahol a nő a párjával élt. ” Ha egy férfi, aki „szerelmes” beléd hirtelen albérletet vesz ki pont abban a lépcsőházban, ahol te laksz, az semmi jónak előjele. Természetesen nem azt állítom, hogy az ilyesmi minden esetben többszörös gyilkosság-öngyilkosságba fog torkollani, de egy hagyományos kis zaklatásra elég nagy valószínűséggel lehet számítani. És valószínűleg nem ez volt az első figyelmeztető jel.

Hogy a szerencsétlen áldozatok fordultak-e segítségért akár a hatásógokhoz, akár civil szervezetekhez, azt nem tudjuk. Azt, hogy a rendőrség és a civil szervezetek segítettek-e, ha hozzájuk fordultak, szintén nem tudjuk.

Ellenben van, amit tudunk, például ezeket a számokat:

Hogy mik ezek a számok? Békés megyében az elrendelt ideiglenes megelőző távolságtartások száma 2014-től 2019-ig, kapitányságonkénti bontásban. Az ideiglenes megelőző távolságtartás 48-72 órára elrendeli a távolságtartást kapcsolati erőszak gyanúja esetén, amit később a bíróság hosszabbíthat (a 188-ból 157 alkalommal hosszabbított is).

Összehasonlításként: tudok olyan megyeszékhelyről, ahol hetente 3-4 ideiglenes megelőző távolságtartást hoznak, azaz konzervezív számítások szerint is éves szinten egyetlen településen (!) egyetlen év alatt (!) több, mint 150-et. Nálunk az egész megyében (!) 5 év alatt (!) 188-at.

Ha a potenciális áldozatok ismernék a korai jeleket, ha a rendőrségnek meg lenne adva a lehetőség, hogy minden veszélyhezetben élhessen az ideiglenes megelőző távolságtartás intézkedésével és a rendőrség elég bátor lenne alkalmazni ezeket az eszközöket, akkor nagyon sok tragédia megelőzhető lenne.

Ehhez viszont a politikusoknak nem csak nők napján kellene nárciszokat osztogatniuk, hanem végre ratifikálnunk kellene az Isztambuli Egyezményt, megadni a rendőröknek az eszközöket és az információkat, amelyek a feladatuk ellátáshoz szükségesek lennének (jogszabály-módosításokat eszközölni és igen, érzékenyítést és a kapcsolati erőszakról szóló továbbképzést biztosítani), és végre úgy kellene csinálnunk, mintha fontosnak gondolnánk az áldozatok védelmét.

De ameddig olyan politikusaink vannak, mint Dr. Varga István, a vak komondoros fickó, meg Kövér László, addig ez nem fog változni. Egyedül a valós politikai szándék vezethet változáshoz.

Ja, és elképesztően fontos lenne a „szerelemféltés”, meg „megölte szerelmét” meg hasonló hülyeségek helyett a kapcsolati erőszakot, gyilkosságot, visszaéléseket annak neveznünk, amik. Ehhez segítségként újságíróknak és kommentelőknek beillesztenék ide egy galériát:

Évek óta foglalkozom a kapcsolati erőszak kérdéskörével. Tavaly év elején benyújtottam egy adatigénylést az ideiglenes megelőző távolságtartás kérdésével, a táblázatom egy tavaly év eleji adatigénylésemre érkezett válasz alapján készült. Az adatigénylésre érkezett választ ebben a fájlban található:m_Melléklet PDF letöltése

A galéria képei sem most készültek: ez eredetileg egy munkaanyag volt. idén februárban készültek, amikor arról ötletetünk, hogy milyen akciót csináljon a Momentum idén nőnapra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.