Meki vagy piac? Egyértelmű a válasz!

A hetekben merült fel (először városi pletyka szintjén), hogy a McDonalds Orosházára érkezne, később a város úgynevezett polgármestere is megerősítette: a cég érdeklődését fejezte ki az orosházi terjeszkedést illetően. Hivatalos információ lényegében nincs, a városi pletykák azonban ijesztő képet festenek: ezek szerint a piac területének egy része – sőt egyes pletykák szerint egésze – lenne az étterem leendő területe. Piac vagy Meki – a mai bejegyzésemben ebben a kérdésben foglalok állást.

Piac. Kell még valamit mondanom?

Szerintem nem, nem kell többet mondanom, de azért kifejtem, hogy miért is ez az állásfoglalásom, nézzük az érveket!

Piac: több, mint egy tér a kereskedésre

A piac mindenhol a világon – és minél kisebb a település, ez annál igazabb – több, mint egy tér a kereskedésre. A piac mindenhol egy közösségi tér, ahol a helyi közösség tagjai találkozni szoktak egymással. Ez kiemelten fontos szerep az egyedülállók – különösen idősek – esetében, hiszen a piaci „randik” segítik az egymásra való odafigyelést, a szociális kapcsolatok életben tartását. Nincs olyan közösségi tér, amely ezt pótolni tudná. Ha a város elveszíti a piacot, akkor hatalmas érzelmi hiány fog keletkezni, amelyet nem lesz mód pótolni. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha a piac helyszíne megváltozik. Miért?

Helyi tömegközlekedés – pontosabban annak hiánya

Orosháza messze van akkora város, hogy indokolt lenne az érdemi helyi tömegközlekedés – ugyanakkor ilyennel nem rendelkezünk. Tudom, hogy sokszor úgy tűnik, mintha Orosházán rengeteg lenne az autó, azonban valójában ez nincs így: az illúziót az okozza, hogy a mindenkori városvezetés évtizedek óta csak sodródik az árral és érdemi várostervezést nem végeznek. Ha a piacot áthelyeznék mondjuk a régi KGST-piac (másnéven: régi ócska piac vagy Kiss István-gödör), ugyanúgy felbomlanának a helyi közösségek. Egyrészt sokan felhagynának a piacra járással (mert oda már nem tudnának vagy nem érné meg nekik kijárni), másészt az eddig összeszokott közösségek tagjai jellemzően más, egymástól gyakran elétrő időpontokban, módon és bejárathoz érkeznének a piacra. A Huba utca, a Dr. László Elek lakótelep, a Kórház utca, az Előd utca, a Rákóczi út stb. időseinek pedig egy ilyen helyszínre való kijutás sok esetben megoldhatatlan problémát jelentene. (És igen, a parkolási problémákba csak azért nem megyek bele, mert az most sem megoldott).

Az a nagy sárga épület a piac mellett – az bizony továbbra is egy általános iskola

Ha rákeresünk a Wikipédián arra a szóra, hogy „gyorsétterem”, ez a mondat fog várni minket: „A világ legnagyobb ilyen típusú lánca a McDonald’s, melynek neve mára egybeforrt a „gyorsétterem” fogalmával”. A gyorsétteremi étel kifejezés ma Magyarországon sokak számára egyet jelent az egészségtelen ételekkel (nem tudom, mennyire egészséges tudományos háttér nélkül ebben véleményt nyilvánítani, de ami azt illeti, egyetértek ezzel a meglátással). A legtöbb szülő nem örülne neki, ha a gyermeke rendszeresen gyorséttermi ételeket fogyasztana. Ezért sem lenne túl szerencsés egy ilyen éttermet egy általános iskola mellé felhúzni. Abba már bele sem megyek, hogy a Meki orosházi viszonyokhoz képest meglehetően magas árai hogyan lennének alkalmasak arra, hogy az iskolai osztályokon belüli, a szülők jövedelme alapján történő kasztosodást erősítsék. Azok a szülők, akikkel beszéltem – jelentős részüknek a gyermekei az egykori iskolámba, a történetben érintett reformátusba járnak – egyöntetűen ellenzik, hogy azon a helyszínen Meki nyíljon.

A Meki munkahelyteremtése illúzió

Egy kis gondolatjáték: képzeljük el, mi lenne, ha a Meki tényleg nem mehetne máshova, csak a piac helyére. Akkor a Meki által létrehozott munkahelyek megérnék, hogy megcsináljuk? Véleményem szerint nem, mivel új munkahelyeket a Meki várhatóan nem fog teremteni. Orosházán van annyi vendéglátóhely, amely felszívja a vásárlóképes keresletet. Úgy értem: nem lenne több ember, aki időnként eljár valahova ebédelni/vacsorázni, vagy akik eddig eljártak, azok nem járnának gyakrabban. A Meki csak azt tudja elérni, hogy akik eddig eljártak, néhány látogatásukat egy helyi kis-közép vállalkozás-beli látogatásból helyezné át a Mekibe. Ennek a következményét nem nehéz látni: ha egy étterem redőnyét felhúzzák, akkor egy másiké lehúzásra kerül. Orosházán egyébként is általában mindig eggyel több étterem van, mint amit a város el tud tartani: nem tud egy étterem úgy hosszabban megmaradni, hogy egy másik ne menjen tönkre, még gyarabban az újonnan létrejövő helyek nem tudnak túlélni.

A Meki semmit nem fog tudni hozzátenni az orosházi gasztrohelyzethez

Én leszek az első, aki bevallja, hogy amikor az Orosházán elérhető nemzetközi konyháról van szó, a választék a város méretéhez képest… szegényes. Az amerikai és az olasz konyha – ha nem is a legautentikusabban, de – jelen van, az utóbbi években visszatért a kávéházi élet is (örömömre az osztrák vonal és nem az amerikai vagy a török). Viszont emellett nem nagyon jelennek meg újabb konyhák, pedig igény egyértelműen lenne rá. És nem olyan – egyébként általam nagyon kedvelt, de Magyarországon mindenütt ritkaságszámba menő – konyhákra gondolok, mint a grúz, vagy a lengyel konyha, hanem az olyan – Orosházához hasonló méretű városokban egyébként meglepetést nem jelentő – konyhákra, mint a vietnámi, az indiai, a mexikói vagy éppen a japán konyha. És lássuk be, nem csak újfajta ízvilág nem érkezne a Mekivel, de az amerikai konyhának sem éppen a jelentős gasztroélményt nyújtó, magas minőségi ága.

Na de akkor egyáltalán ne is jöjjön Meki?

A Meki megjelenése rossz lenne a helyi vállalkozóknak, ez nem kérdés. Én személy szerint nem is különösebben tudok lelkesedni az ötletért, hogy Orosházán Meki nyíljon. De az, hogy én miért lelkesedem, meg miért nem nem lehet alapja indokolatlan piackorlátozó intézkedéseknek. Úgy gondolom, ha a Meki ide akar jönni, akkor azt nem lehet és nem is szabad megadályozni, DE csak bármiféle önkormányzati vagy állami támogatás nélkül és csak és kizárólag másik helyszínre. Ha és amennyiben a Mekis befektetők találnak egy olyan magáneladót, aki rendelkezik olyan telekkel, amely számukra alkalmas és hajlandó eladni, akkor szeretettel várjuk a Mekit is és az általa befizetett iparűzési adót is. De erre nem szabad önkormányzati tulajdonban lévő telket eladni, pláne nem egy általános iskola mellett, pláne nem a piac feláldozása árán.

Nem akarok képmutató lenni, én is szeretem a Mekis kaját, ezért időnként ha egy-egy Meki felé visz a sorsom, én is megeszek egy BigMac-et. Nem fogom eltagadni ezt sem, hogy fontos, hogy a Meki rendesen bejelenti a dolgozóit és magyar vendéglátós viszonyokhoz képest rendesen megfizeti az adót és a járulékot. Ezek fontos dolgok. De az, amit a pletykák alapján ennek az oltárán feláldozásra kerülhet, az egész egyszerűen nem feláldozható.

Támogass az előválasztáson!

Írd alá a támogató petíciót itt: https://momentum.hu/peticiok/sebok-eva-peticio/

Csatlakozz hozzánk!

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel itt: https://momentum.hu/momentum-hirlevel-feliratkozas/

Leave a Reply

Your email address will not be published.