Egy betiltott felszólalás – OLVASD EL ITT!

Múlt hét csütörtökön Orosházán letiltottak egy felszólalást. Letiltották, mert kényelmetlen volt a Fidesznek. Erről szól a mai bejegyzésem!

Egy kicsit az események hátteréről: az orosházi és a megyei közgyűlést évek óta mindig másik nap tartják. Az utolsó olyan alkalom, hogy a két testületi ülés egy napra esett volna, 4 évvel ezelőtt, 2017. szeptemberében történt. Különösen érdekes ez most, hogy két olyan önkormányzati képviselő is van, aki mindkét testületben önkormányzati képviselő: Dr. Szabó Ervin és én. Múlt hét csütörtökön viszont váratlanul egy napra került a két testületi ülés, amivel a Fidesz egyértelműen engem célzott be. Két üggyel kiemelten foglalkoztam ugyanis a az elmúlt hónapokban: a Békés Megyei Vállalkozási- és Fejlesztési Nonprofit Kft. körüli kérdőjelekkel és a Diákélelmezés kiszervezésével. Vajon mi volt az az egy-egy nagy napirendi pont a két, egyidőben tartott testületi ülésen? Igen, Békés megyében a Békés Megyei Vállalkozási- és Fejelesztési Nonprofit Kft. beszámolóját tárgyaltuk, Orosházán pedig a Diákélelmezés kiszervezése volt napirenden.

Nehéz volt a döntés: melyik helyen legyek végül ott? Végül az a döntés született, hogy a megyei közgyűlésben leszek jelen, hiszen ott nincsen, akire támaszkodni tudnék, Orosházán pedig Raffai János képviselőtársam vállalta, hogy felolvassa levelemet. Csakhogy amikor Dávid Zoltán rájött, hogy a levelem igen kellemetlen nekik több fronton is, elvette a szót Raffai Jánostól, kikapcsoltatta a mikrofonját.

Természetesen a levelem tartalmáról a helyi médiának sem sikerült beszámolnia, ellenben Molnár Béla távollétemben ellenem történt kirohanását megörökítették az utókornak.

Íme hát a felszólalás, amit a Fidesz olyan lelkesen igyekszik kírtani a testületi ülés jegyzőkönyvéből, a helyi média tudósításából és mindenhonnan ahonnan csak tud:

Tisztelt Képviselő-testület!

Először is elnézést kérek mindenkitől, hogy nem tudok jelen lenni. Sajnos valamiféle véletlen során az orosházi testületi ülés és a megyei közgyűlés egy napra esik – ilyenre nagyon régen volt utoljára példa. A véletlenek összjátéka folytán pont annak a két testületi ülésnek sikerült egy napra esnie, ahol egy-egy olyan ügy is a testületek elé kerül, amivel az elmúlt hónapokban kiemelten foglalkoztam. A megyei testület asztalán van ma ugyanis annak a BMVF-nek a beszámolója, ami a legalapvetőbb közérdekű adatigényléseket is képtelen teljesíteni immáron hónapok óta, ami hónapokkal a törvényi határidőn túl sem rendelkezik még 2020-as beszámolóval. A többszörösen és súlyosan törvénysértő módon működő cég Simonka-barát ügyvezetőjéhez és bizottságához van jó néhány kérdésem, amit csak én tudok feltenni, ezt a feladatot nincs kinek átadnom. Különösen fontosak ezek a kérdések, mert a legelső közbeszerzés, amit elkezdtem vizsgálni, rögtön problémásnak látszik és az ezt bizonyító vagy cáfoló anyagok kiadását Simonka kis barátja törvénysértő módon megtagadja, a Varga Gusztáv-féle felügyelőbizottság pedig értelemszerűen nem partner az átláthatóság megteremtésében.

Párhuzamosan a mai napon Orosházán a Diákélelmezés van asztalon. Fontosnak tartom, hogy tudják: betartottam az ígéretemet. Betartottam az ígéretemet, a közbeszerzési ügyekre szakosodott szakértő segítségével bejelentést tettem a Közbeszerzési Hatóságnál. A kiírt új közbeszerzés véleményünk szerint összesen 5 ponton sértette meg a közbeszerzési törvényt. Megismétlem: véleményem szerint egyetlen eljárásban 5 ponton sikerült törvényt sérteni. A vonatkozó eljárás folyamatban, nincsen kétségem afelől, hogy a jogsértést, jogsértéseket meg fogják állapítani. Minden képviselőtársam figyelmét szeretném felhívni arra, hogy felelős képviselő nem szavazhatja meg ennek a közbeszerzési eljárásnak az eredményét, addig biztosan nem, ameddig a közérdekű bejelentésemre a válasz meg nem érkezik a Közbeszerzési Hatóságtól. Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy ha önök most ezt elfogadják és a Közbeszerzési Hatóság elmarasztalása ezt követően megérkezik, kitisztázni és rendbe tenni a dolgokat ezt követően sokkal körülményesebb, bonyolultabb és egyúttal drágább lesz. Nem a testület tagjainak lesz drágább. Az orosháziaknak lesz drágább.

A legutóbbi testületi ülésünk egy rendkívüli testületi ülés volt, amit azért hívtak össze, hogy újra ki

tudják írni a közbeszerzést ebben a témában, mivel az első próbálkozása a Diákélelmezés feladatainak kiszervezésére egy budapesti cégnek a „kedves” városvezetésnek összeomlott.

Ha, és amennyiben nem lenne igazam annak az 5 pontnak az egyikében sem – ezt egyébként kötve hiszem – amire felhívtam a Közbeszerzési Hatóság figyelmét, a „kedves” városvezetésnek bizonyára nem fog problémát okozni egy rendkívüli testületi ülés összehívása – ismét.

Tehát az Önök kezében a döntés: kockáztatják, hogy kárt okoznak a városnak azzal, hogy idejekorán elfogadják a közbeszerzési eljárás eredményét és aztán egy bonyolult és szankciókkal terhelt folyamattal kell rendbe tenni a dolgokat, miközben nem nyernek semmit, csak azt, hogy nekem sikeresen ellentmondanak, vagy pedig megvárják a bizonyosságot arról, hogy törvényes módon zajlott-e le az eljárás.

A Prizma-Junior cégcsoportnak pedig ezúton üzenem: akárhány ügyvédi felszólítást küldhetnek, ez nem változtat azon a tényen, hogy két közbeszerzési eljárással ezelőtt, már idén február 16-án

nyilvánosan fogadtam arra, hogy a Diákélelmezés feladatait a Prizma cégcsoport fogja vinni.

Tisztelettel:

Sebők Éva”

Szóval ez volt, amit betiltottak, mert kényelmetlen volt nekik. Mindent megtettek annak érdekében, hogy ez ne hangozhasson el és ne ismerhessék meg az orosháziak. Letilthatják ugyanakkor a jegyzőkönyvekből, „kimaradhat” a helyi média tudósításából, de a saját weblapomon én vagyok az úr: innen nem tudják letiltani. Ha szerinted is fontos, hogy minél többen megismerjék mindezt, akkor kérlek oszd meg minél több ismerősöddel ezt a bejegyzést!

Leave a Reply

Your email address will not be published.