Évi 2 417 492 324 Ft – Adó a véren

A G7 újságírói vásárolni mentek és érdekes dolgokat találtak. Legutóbbi bevásárlásukat különleges kérdéskörben ejtették meg: higénés termékeket vették górcső alá, kiemelten figyelve a női higénés eszközökre. A megállapítás döbbenetes: ugyanazért a higénés csomagért Németországban és Ausztriában kevesebbet kell fizetni, mint Magyarországon. Az ok? Az ÁFA.

Amikor azt mondom, hogy Magyarországon többet kell fizetni ezekért termékekért, akkor azt úgy értem, hogy nem csupán a fizetéshez képest kell kevesebbet fizetni, de számszerűen kevesebbet. Ugyanaz a kosár a magyar drogéria kasszájánál 4356 forint-ba került, míg Ausztriában csak 4258-ba, Németországban pedig mindössze 3684 forintnak megfelelő euróba. Még rosszabbá vált a helyzet, ha a fizetéshez vett arányt nézték. Még a magyarországi kosár a magyar fizetés 2,07 %-át vitte el, addig egy osztrák, vagy egy német vásárló fizetésének 0,52 %-át hagyta volna ott ezért a bevásárlásért a boltban.

Miközben Magyarországon minden terméket, a tusfürdőtől a fésűn át az intim betétig 27%-os ÁFA terhel, addig Németországban és Ausztiában egy alapvetően alacsonyabb ÁFA-kulccsal lehet számolni, ráadásul mindkét országban a női higénés termékekre (betétek, tamponok) kedvezményesebb, alacsonyabb ÁFA-kulcs vonatkozik.

AusztriaNémetországMagyarország
ÁFA20 %19 %27 %
Kedvezményes ÁFA betétre, tamponra10 %7 %27 %

Hogy mennyire számít ez az egész? Egy nő élete során átlagosan 300-500 menstruáción megy keresztül, és átlagosan 12 000 db betétet használ el (már ha betétet használ). Ha valaki nem tudja megengedni magának, hogy betétet vásároljon (ezt nevezzük menstruációs szegénységnek), annak viszont nagyon durva, az egyén életére nézve is katasztrofális következményei vannak, de össztársadalmi szinten is komoly problémákat tud okozni.

Nem rendelkezni az alapvető eszközökkel a menstruáció kezelésére jelentheti egy lány, nő életében azt, hogy kimarad a menstruáció idejére az iskolából, munkahelyről, ami nyilvánvaló hatással van ezeknek a nőknek akár az aktuális bevételi lehetőségeire, akár a hosszútávú kereseti kilátásaira. Az „alternatív” lehetőségek használata pedig további veszélyeket rejt: a régi rongyok vagy más hasonló eszközök alkalmazása nem csak rendkívül kényelmetlen és az iskolai, munkahelyi cseréje problémás, de elképesztő fertőzésveszélyt, azaz egészségügyi kockázatot hordoz magában.

Nem csupán Németországban és Ausztriában esik kedvezményes adózás alá a betét és a tampon, sőt, számos országban teljesen eltörölték az adót az ilyen termékeken. Többek között 0% az adó a női intimhigénés eszközökön Kanadában, Indiában, Malajziában, Nicaraguában, Ugandában, Tanzániában, valamint Trinidad és Tobagoban, ahogyan most már 10, Egyesült Államok-beli államban is. Idén január 1-től pedig az Egyesült Királyságban törölték el a „tamponadót” egy több éven keresztül tartó társadalmi kampány nyomására. Egyébként e során a nyomásgyakorló kampány során készült el mindenidők egyik legviccesebb, menstruációról szóló videója is, amely Taylor Swift Bad Blood című számát dolgozza fel és felhívja a figyelmet arra, hogy többek között a fagyitölcséren, sőt, a krokodilhúson is alacsonyabb az adóteher, mint az intimbetéten.

Kritikus lenne, hogy a női higénés termékeken lévő ÁFA-terhet csökkentsük, sőt, hogy szükség szerint elérhetőek legyen az iskolákban a rászoruló lányoknak ingyenesen az ilyen eszköz.

Hogy miből?

Végeztem egy gyors számítást: megnéztem, hogy ha minden menstruáőciós szempontból aktív korban lévő magyar nő az általam használt legolcsóbb betétet használná, évi 13 menstruációval számolva, az mennyi ÁFA-bevételt jelent az ország számára. Évi 2 417 492 324 Ft-ot.Ez közel annyi, mint a Fidesz-narratívát minden szakmaiság nélkül, eszetlenül szajkózó „Alapjogokért Központ”-nak juttatott közpénz.

Lenne egy javaslatom: 0 Ft közpénz ezentúl az Alapjogokért Központnak, 0 Ft ÁFA ezentúl a betéteken.

Egyetértesz?

Leave a Reply

Your email address will not be published.