Nem barátkozunk a medvével

Nem barátkozunk a medvével!

Ukrajnában szólnak a légiszirénák. Az ukrajnai lakosság – köztük magyarok – egy része óvóhelyeken (vagy hirtelen óvóhelyekké váló metróállomásokon) próbálja átvészelni a légicsapásokat, egy részük jelenleg valamelyik határ felé tart, hogy menekültként tudjon rövidebb-hosszabb időre letelepedni valamelyik biztonságosnak vélt országban, míg sokan sorba állnak, hogy felvegyék a fegyvereket ahhoz, hogy akár az életük árán is megvédjék a hazájukat. Mindez 2022-ben, Európában, Orbán Viktornak, Magyarország (még) miniszterelnökének hathatós segítségével történt így.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bár politikai nézeteim értelemszerűen nyilvánosak és világosak a világ számára, elkötelezett Fidesz-szavazó ismerőseim jelentős része nem fordult el tőlem, tudok velük kulturáltan beszélni – akár politikáról is. Amikor a Putyin-kérdés feljött velük, elborzadva hallottam az érveket: a putyin-i Oroszországgal barátságot ápolni kifejezetten okos ötlet Orbántól. Mert ott van a gáz (emlékszünk arra, hogy a Fidesz két hete még azzal kampányolt, hogy az okos Orbán Viktor a baráti Putyintól olcsón szerzett gázt és megvédte a rezsicsökkentést?), meg mégis a hozzánk legközelebb eső nagyhatalom, ésatöbbi ésatöbbi. Számukra Putyin minden agressziójával együtt elfogadható. Ma – bízom benne számukra is – kiderült, hogy Putyin nem elfogadható.

Putyin nem ma reggel vált elfogadhatatlanná. Putyin évtizedek óta elfogadhatatlan. Orbán Viktor örökbecsűvé vált mondatát – miszerint „ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” – olyan, mintha pont a Fideszesek nem fogadták volna meg. Mert ha megfogadták volna, akkor odafigyeltek volna arra, amit Putyin csinált.

A putyin-i orosz kormány ugyanis nem válogat az eszközök között. Putyin elnöklése vagy miniszterelnöksége alatt például a kritikus hangú újságírók és ellenzéki vezetők idejekorán elbúcsúznak a földi léttől:

  • Borisz Nyemcov, az ellenzék vezető politikusa többszöri hátlövés miatt vesztette az életét
  • Anna Politkovszkaja, a putyin-i vezetéssel kérlelhetetlenül kritikus újságíró szintén gyilkosság áldozata lett
  • Alekszandr Litvinyenko, Putyin-kritikus kiugrott orosz kém polónium-mérgezésbe halt bele
  • Sztanyiszlav Markelov emberi jogi ügyvéd az orosz hadsereg által a 2. csecsen háborúban elkövetett emberi jogi jogsértések miatti perekben képviselte a csecsen lakosságot, ahogy a hatalom által megtámadott oknyomozó újságírók jogi képviseletét is ellátta (beleértve Anna Politkovszkaja-t is). A Kremlinhez közel egy maszkot viselő fegyveres lőtte le.
  • A Markelov elleni merényletben szintén életét vesztette Anasztaszija Baburova Putyin-kritikus újságíró is, aki Markelov segítségére igyekezett sietni.
  • Hatalmas, a putyin-i rezsimnek kellemetlen adócsalási ügyet vizsgált Szergej Magnyitszkij ügyvéd, amikor letartóztatták. Előzetesben volt, mikor életét vesztette.
  • Csecsenföldi emberrablások és gyilkosságok után nyomozott Natalja Esztyemirova újságíró – a putyin-i vezetés számára kellemetlen eredményekkel. 2009-ben ismeretlenek elrabolták és fejbelőtték
  • Szergej Jusenkov ellenzéki politikus szintén Putyin számára kellemetlen ügyek után kutakodott. Úgy tudni, talált bizonyítékot arra, hogy a 2. csecsen háború ürügyéül szolgáló robbantássorozat mögött a putyin-i vezetés állt. Lövéssorozattal végezték ki otthona előtt 2003-ban
  • Szintén a robbantássorozatot kutatta Jurij Sekocsikin újságíró, amikor váratlanul megbetegedett és pár nap múlva meghalt. A boncolás során kiderült információkat az orosz hatóságok titkosították.

A fenti „váratlan halálesetek”, a 300 életet követelő robbantássorozat, amely a 2. csecsen háborúhoz vezetett, a Krím-félsziget elfoglalása 10 ezer emberélet árán egy dolgot nagyon intenzíven, hangosan és könyörület nélkül az arcunkba kiabálnak 20 éve: Putyin olyan vezető, aki nem rántja el a kormányt, bármi is legyen az ár.

A múlt évszázadban átéltünk két világégést. Az emberiség kezében lévő fegyverek (atom, vegyi- és biológiai fegyverek, távvezérlésű eszközök, tömegek életét veszélyeztető cyberfegyverek, stb.) túl veszélyesekké váltak. Ezekről az emberiség tapasztalati úton bizonyosodhatott meg és uralkodóvá vált az álláspont: egy háborúnak nincsenek nyertesei.

Egy háborúnak nincsenek nyertesei. Ez a globálisan többé-kevésbé elfogadott gondolat vezetett az atomarzenálok visszafejlesztéséhez, a vegyi- és biológiai fegyverek betiltásához, valamint Európai Unió megalapításához.

Emlékezzünk vissza az elmúlt 50 év híradásaira: lélegzetfojtva figyelte a világ, ha valahol csak felmerült vegyi- vagy biológiai fegyverek használata és a közvélemény által elfogadott háborús ürügyet szolgáltatott, ha valahol gyanús volt, hogy plutóniumot dúsítanak hadi célra.

Nem vagyok naiv, a nyugati szövetségeseinknek is voltak a vörös vonalon túli húzásai. Mégis, két dolog az orosz agresszió és a nyugati szövetségesek határátlépései között döntő különbséget jelent:

  • Donald Trumpot leszámítva nem nagyon tudok megnevezni egyetlen olyan nyugati vezetőt sem, akiről azt gondoltam volna, hogy nincs számára olyan, hogy az emberiség szempontjából „túl nagy ár”, miközben Putyinnál bőven látjuk, hogy így van.
  • a nyugati szövetségeseink valódi (még ha nem egy esetben sok hibát is magában rejtő) demokratikus berendezkedéssel bírnak. Az „otthon” megbünteti őket, ha túl sokszor, vagy túl gyakran átlépnek azon a bizonyos vörös vonalon. Ez a putyin-i hibrid rezsimre nem igaz: egyik eszetlen háborúból szaladhat a másikba, egyik nemzetközi megállapodást rúghatja fel a másik után, nem lesz belpolitikai következménye.

Ha mindez így van, akkor mégis miért barátkozott a magyar kormány a putyin-i rezsimmel? Miért vállalta a magyar kormány, hogy Putyin trójai falova lesz az Európai Unióban? Erre a válasz valószínűleg nagyobb részben Orbán belpolitikai érdekei, kisebb részben pedig Orbán narcisztikus igénye arra, hogy időnkét oda legyen engedve a „nagyfiúk asztalához”.

Csak hogy ez nekünk nem csupán gazdaságilag, nem csak diplomáciailag, de nagyon legkésőbb a mai naptól számítva morálisan is nagyon sokba kerül. Mert a Magyar Kormány aktívan segítette ennek a háborúnak a létrejöttét.

Hogyan?

  • 2016. nyara: Szíjjártó Péter aktívan próbál fellépni a Krím-félsziget megszállása miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók ellen
  • 2017. októberében a NATO nagykövetek értekezletén a magyar kormány jelezte, hogy nem támogatja egy magas szintű miniszteri találkozó megrendezését Ukrajnával
  • 2017. decembere: Szijjártó Péter külügyminiszter bejelenti: a magyar kormány megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottsági ülést
  • 2019. októbere: Magyarország megvétózza a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát
  • 2020. Budapesten nyílik székhelye a „Nemzetközi Beruházási Bank”, amely fő profilja kémelhárítási szakértők szerint orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedése
  • 2021. áprilisa: miután orosz titkosügynökök felrobbantottak egy cseh lőszerraktárat, cseh kezdeményezésre a V4-ek készen álltak egy erős állásfoglalást megfogalmazni a putyin-i agresszió miatt. Az állásfoglalás törölte volna az Északi Áramlat 2 terveinek a támogatását, azonban az orbáni vétó miatt a határozott fellépés helyett egy maszatolós-megúszós közlemény lett belőle. Szlovákia, Csehország és Lengyelország is utasított ki orosz diplomatákat az eset kapcsán, egyedül Magyarország nem.
  • 2021. decembere: a magyar kormány vétózza, hogy Ukrajna csatlakozni tudjon a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához. Figyeljünk oda: ha megnézzük a híreket, hetek óta az orosz cyberhadsereg támadása alatt állnak az ukrán kormányzati oldalak!

Ha az orbáni rezsim nem vétózza évek óta Ukrajna közeledését a NATO-hoz, most Ukrajna jó eséllyel nem lenne ebben a helyzetben. Ukrajna védelmi törekvéseinek folyamatos vétózását az orbáni rezsim folyamatosan az ukrán nyelvtörvénnyel magyarázta. Ez már akkor is nevetséges érvnek tűnt, hiszen elég egyértelmű volt már akkor is a helyzet: Putyin érdeke Ukrajna védelmének a növelésének az akadályozása. Fordítsuk le bátran a mai helyzetre nézve ezt az érvet: jelenleg azért menekülnek a féltonnás cirkálórakéták elől tömegével a kárpátaljai magyarok mindössze két szatyorral a semmibe, mert Szijjártó Péter meg akarta védeni a jogaikat.

És hogy milyen bánásmódra számíthat a magyar kisebbség, ha Putyin sikeresen átveszi Ukrajna felett a hatalmat? Maradjunk annyiban, hogy a görögök már elkezdték az Ukrajnában élő görög kisebbség evakuálását. 120 ezren vannak.

Vladimir Putyin egy medve. Erős és hatalma van, de nem korlátozza semmi és senki. Egy medve nem fog írásos megállapodásokat, demokratikus, vagy jogállami alapértékeket betartani. Egy medvének még csak jómodora sincsen. Egy medvével pontosan ezért nem barátkozunk. Az Orbán-kormány mégis megpróbált egy medvével barátkozni, bízva abban, hogy leesik neki némi belpolitikai mócsing. Ezért vállalta az Orbán-kormány, hogy trójai falova lesz a medvének, ezért írt alá gigahitel-megállapodást Paks2-re a medvével és ezért vállalta az orosz terjeszkedés elleni törekvések vétóját újra és újra.

Lehet, hogy Orbánnak megérte mindez: megérte némi, a politikai ellenfeleire vonatkozó titkosszolgálati információért, megérte az orosz trollhadseregek töredékének kölcsönbe kapásáért, megérte néhány mócsingért. Legalábbis remélem, hogy ennyit „nyert” az ügyön, másképp a magyar kormány néhány menő Orbán-fotóért szolgáltatta ki Ukrajnát a medvének. Beleértve a a kárpátaljai magyarokat is. Lehet, hogy Orbánnak megérte. De a kárpátaljai magyarságnak nem érte meg. A magyaroknak nem érte meg. Az Európai Uniónak sem érte meg. És mivel egy háborúnak sosincs nyertese: az egész emberiségnek nem érte meg.

Mit kell most tennünk?

A kár már megtörtént, de most is vannak olyan lépések, amelyeket haladéktalanul meg kell tennünk:

  • azonnali hatállyal fel kell függeszteni Paks2 engedélyeztetési eljárását
  • azonnali hatállyal ki kell utasítani az országból az orosz kémbank néven is elhíresült Nemzetközi Beruházási Bankot
  • újra és egyértelműen el kell köteleződnünk nyugati szövetségeseink (a NATO és az EU mellett)
  • egyértelműen el kell köteleződnünk a béke mellett

És te mit tehetsz?

Itt találod azokat a civil szervezeteket, akiket anyagilag támogatva az ukrajnai lakosság biztonságáért tudsz tenni:

https://www.facebook.com/TomposM/posts/349321087204968

Itt pedig a petíciót tudod aláírni az orosz kémbank kiutasítása érdekében:

https://momentum.hu/peticiok/orosz-kembank-paks2/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.