Nyugdíj mentő programot dolgozott ki Sebők Éva a momentum politikusa

Nyugdíj előtt álló munkavállalók is elveszíthették az állásukat az elmúlt évek gyárbezárásai során – a Momentum országgyűlési képviselője, Sebők Éva szakértők segítségével kalkulálta ki, hogy mennyi nyugdíjveszteséget jelent az érintetteknek az, ha egy, vagy akár öt évig sem tudnak újra elhelyezkedni. A politikus az ő számukra dolgoz ki egy „nyugdíjmentő” programot, amit a parlamentnek ugyan nem nyújt be, de reméli, hogy a kormánypártokat „megihleti” az elképzelés.

Leépítés az orosházi üveggyárban, a Zalakerámia tófeji gyárában, leáll a termelés az Electrolux a nyíregyházi hűtőszekrénygyárában – csak idén több Magyarországon működő gyár jelentette be, hogy ideiglenesen visszafogja vagy hosszabb távon is beszünteti termelést, és csoportos létszámleépítést hajt végre. De már 2023 előtt is számos helyről érkeztek hasonló hírek, ilyen volt például például a szarvasi, lámpákat és kávéfőzőket is gyártó Vas-Fémipari Zrt. Vagy az ózdi ABB bezárása, és a tapasztalatok szerint olyan, nagy foglalkoztatók helyzete is bizonytalanná válhat, mint amilyen például a dunaújvárosi Dunaferr.

– Az érintett gyárakból kikerülő munkaerőt jelenleg jól fel tudja szívni a munkaerőpiac, a nyugdíj előtt előtt állók viszont komoly problémákkal szembesülhetnek – mondta a Magyar Hangnak Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője, aki a politikai pályája előtt 12 évig dolgozott társadalombiztosítási és munkaerőpiaci szakértőként. A politikus most a Biztos Évek nevű programon dolgozik – ez azoknak a munkavállalóknak segítene, akiket a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár előtti 5 évben bocsátanak el, jellemzően 60-65 éves korukban.

• Hogyan nyújtana a program segítséget a nyugdíj előtt álló elbocsátottaknak?
• Miért érhetnék meg a cégeknek is?
• Kell-e és vajon vállalnának-e plusz költséget ennek érdekében a nagy vállalatok?

forrás: magyar hang