Lelepleztem: NER üzletelés miatt rúgják ki a dolgozókat

Országszerte kórházi dolgozók veszítik el a munkájukat a Momentum szerint, méghozzá az intézmények létesítmény-üzemeltetési feladatainak egy NER-közeli cégnek 400 milliárd forint értékű megbízással való átadása miatt. A Belügyminisztérium államtitkára szerint tényleg lehetnek kirúgások, de a cél a spórolás.

Az elmúlt napokban több választói megkeresés is elért hozzám, melyben arról tájékoztattak, hogy elbocsátások történnek az orosházi és a gyulai kórházban, ezek pedig elsősorban a létesítmény üzemeltetésben dolgozókat érinthetik – mondta a parlamentben interpellációjában Sebők Éva (Momentum).

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy „kis nyomozás után kiderült, nem csupán Békés megyére, hanem az egész országra kiterjed a leépítéshullám”. Hozzátette: a közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy a létesítmény üzemeltetési feladatokat „az állampártba mélyen beágyazott, a Habony-Rogán-érdekkörhöz ezer szállal kötődő B+N Referencia Zrt. veszi át”, méghozzá 400 milliárd forintért. A cégről itt írtunk bővebben:

Ezzel kapcsolatban a Momentum politikusa feltette a kérdést a belügyminiszternek:

Nem gondolja, hogy az ország (közel) összes egészségügyi intézménye létesítmény üzemeltetésének egy kézbe adása biztonsági kérdés?

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára nem gondolta így, mert erre egyáltalán nem válaszolt, ahogy arra sem tért ki – igaz, nem is cáfolta Sebők állítását –, hogy ki a 400 milliárdos biznisz kedvezményezettje.

Elismerte viszont, hogy az üzemeltetési feladatokat az állam központosítva átveszi a kórházaktól, hogy „ne legyen nekik ezzel gondjuk”. A „gondnoksági tevékenység” kiszervezése az államtitkár szerint január elsejétől lesz országszerte általános, illetve a fővárosi intézményektől ez már idén júliustól így van. Azt is elismerte, hogy „valamelyest jogutódlással, illetve ahhoz hasonlóval a munkatársak átkerülnek a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz”, bár lehetnek elbocsátások.

forrás: hvg.hu