Nyílt Levél – Dr. Kovács Józsefnek

Home / Nyílt Levél – Dr. Kovács Józsefnek

SEBŐK ÉVA ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

dr. Kovács József úr részére Fidesz-KDNP

Tisztelt Képviselő Úr!

2024. május 7-én az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén a bizottság vendégül látta volna dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt. A bizottsági ülés napján reggel Ön levelet küldött, melyben a bizottság elnökét címezve kezdeményezi az államtitkári meghallgatás napirendről való levételét. Levelében az indítványához az alábbi indoklást fűzi: “Dr. Takács Péter államtitkár úr a legutóbbi bizottsági ülésen ugyanebben a témában hosszasan rendelkezésre állt, érdemi kérdéseket azonban alig kapott. Erre tekintettel felmerül a gyanú, hogy a napirendi pont nem valódi tájékozódási szándékot, hanem kampánycélokat szolgál.” A magyar emberek érdekei ellen menő indítványát Fideszes-KDNP-s elvtársainak segítségével sikerre vitte, ahogyan azt előre lehetett tudni.

Szeretném emlékeztetni, hogy az ön által is hivatkozott bizottsági ülésen nem csupán a Magyarországon rendszerszinten jelenlévő szülészeti erőszak, a magyarországi meddőségi ellátás, valamint a magyarországi nőgyógyászati ellátás jövőjével kapcsolatban tettem fel kritikus kérdéseket. Az orosházi mammográfiás eszköz cseréjéről is kérdeztem – tekintettel arra, hogy az eszköz rendszeresen hetekre elérhetetlen meghibásodás miatt. Kérdést tettem fel az orosházi életvégi (palliatív és hospice) ellátás létrehozásáról is, tekintettel arra, hogy hozzátartozóink, szeretteink rendszeresen emberhez méltatlan körülmények között kénytelenek elbúcsúzni a földi léttől az orosházi kórházban. Így történik, hiszen Orosháza nem kap erőforrást az életvégi ellátás biztosításához, tekintettel arra, hogy hivatalosan az ön választókerületében lévő, egykor ön által vezetett gyulai kórház vár minket utolsó napjainkra. Gyulához vagyunk rendelve, miközben minden épeszű ember tudja, hogy nem, vagy alig lesz olyan ember az orosházi járásban. aki szerettét Gyulára küldené az ottani ellátást igénybe venni, hiszen a lekötözött végtagoknál, a tele pelenkánál és a tucatnyi haldoklóra jutó két szakdolgozónál csak egy dolog tudja még méltatlanabbá tenni a búcsút:

a család, a szerettek hiánya. Jogunk van a szeretteinkkel tölteni minél több időt ezekben a nehéz pillanatokban, nem maradhatnak a jelenlegi körülmények.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására a legutóbbi bizottsági ülésen az Államtitkár Úrnak már nem maradt ideje, ezért nagyon vártam a mai bizottsági ülést.

Lehet, hogy Ön úgy ítéli meg, hogy ezek a kérdések “kampánycélokat” szolgálnak, de nekünk az életünkről szólnak, meglehetősen szó szerint. Túléljük-e, ha csomót találunk a mellünkben? Tudunk-e méltón távozni, amikor eljön az időnk?

Képviselő felfogásom szerint nekem alapvető feladatom ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Dolgom lobbizni minden lehetséges fórumon az orosházi járásért, Dél-Békésért.

Az egyetlen dolog, amit itt kampánynak lehet látni, hogy én csinálom ezt, az ön Fideszes elvtársa, a térség- lássuk be, többnyire csak papíron – országgyűlési képviselője pedig nem teszi. Én ezt a kérdést nem akartam feszegetni, nincs időm és kapacitásom – és hogy őszinte legyek, kedvem sincs – Erdős Norberttel foglalkozni, de az, hogy ön sokadjára akadályoz a munkám végzésében, nem ad számomra más lehetőséget. Mindenesetre ha ez a problémája, azt ne a Népjóléti Bizottságban próbálja megoldani, hanem Erdős Norberttel beszélje meg. Ha végre ő is elkezd lobbizni az új mammográfiás eszközért Orosházán, ha elkezd küzdeni azért, hogy legyen palliatív-hospice ellátásunk, az segíthet hamarabb célt érni és azzal a a megyénknek, az országnak lesz jobb – még az ön képviseletét élvező gyulai kórházat/szakrendelőt is tehermentesíti.

Félre ne értsen: Erdős nélkül is célt fogok érni. Önön és Erdősön csak az múlik, hogy mikor: most, hamarosan, vagy egy picit később. Felszólítom, hogy a jövőben Békés megye érdekeit mérlegelve fogalmazza meg indítványait a bizottságnak!

Orosháza, 2024. május 7.

Tisztelettel: Sebők Éva országgyűlési képviselő